Sunucu Performansı
İnternet sitesinin açılmasını bisiklet sürmeye benzetebiliriz. Bisiklete ilk hareketi verirken şayet kuvvetli bacaklarınız yok ise yavaş yavaş süratlenecektir. Ancak antrenmanlı iseniz derhal sürat kazanabilirsiniz.
Bisiklet örneğinden yola çıkarsak internet sitelerinin süratli açılmasına yardımcı olan bacaklara sunucu diyebiliriz.
Web siteleri yüklenirken tarayıcılar (Chrome, Mozilla vb), sunucuya ping göndererek bütün bilgileri sorgular. Eğer sunucunun performansı kötü ise pinge yanıt vermesi uzun sürecektir. Ve bu da yavaş açılan internet sitesini oluşturur.
Sunucun Nerede?
Sunucunuzun konumu hizmet verdiğiniz konumdan uzakta ise bu da yavaş açılmaya etken olabilir.
Türkiye’deki müşterileri amaçlayan bir internet sitesi Avustralya’da tespit edilen bir sunucu mantıksız olacaktır.
Trafiğin Çok Olması
Çok trafik almanız da internet sitenizin yavaş açılmasına etken olabilir. İnternet sitenizi bir bakkala benzetebiliriz. Bakkalın bulunduğu konuma kentsel dönüşümün neticesi çoğu şahıs taşındı diyelim. Eskiden aynı anda 4 müşteriye hizmet veren bakkal amacıyla kentsel dönüşüm ardından aynı anda 6 müşteri hizmet isteyebilir. Bu durumda bakkalın daha fazla eleman ve alana gereksinim duyulur.
İnternet siteleri de aynen böyledir. Kampanyaların oluşturulması, özel günlerin varlığı, kaliteli içerik gibi çoğu sebepten dolayı site trafiğiniz artabilir. Site trafiğinin yükselmesi ile beraber sunucu kapasitesinin de artırılması lazımdır.
Optimize Edilmemiş Görseller
Ziyaret edilmek dilenen internet sitesinin sunucusuna ping atıldıktan sonra, internet sitesinin her bir bir kullandığınız cihazın ekranına taşınmaya başlayacaktır. Bu taşıma prosedüründe ebat olarak büyük dosyalar ve görsellerin yüklenmesi yavaş olacaktır.
Bu yüzden internet sitesine eklenen görsellerin ebatlarını küçültmenizi öneririm.
NOT: Tarayıcılar, JPG, PNG ve GIF resimlerini süratli bir şekilde yükleyebilir. Anca k, TIFF ve BMP gibi uzantıların yüklenmesi uzun sürebilmektedir.
Kod Yoğunluğu
Büyük ve yoğun unsurlar internet sitesini yavaşlatır. Sitenin en yoğun unsurlarından biri de şüphesiz kodlardır (HTML, CSS, Javascript).
Kodunuzu optimize ederek (boşlukları, virgülleri ve diğer lüzumsuz karakterleri kaldırmak dahil) ve kod yorumlarını ve kullanılmayan kodları da kaldırabilirsiniz. Böylelikle internet hızınızı iyi bir ölçüde artırabilirsiniz.
Çok Sayıda Eklenti Kullanılması
İnternet sitelerinin çoğunluğu WordPress gibi hazır olan CMS’ler (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) kullanmaktadır. SEO, sosyal medya, e-posta pazarlama, e-bülten kaydı vb gibi etkenlerden dolayı çoğu yararlı eklenti kullanmaktadır.
Eklenti adedinin çok olması yanında yavaş bir siteyi getirmektedir. Burada bir soru yönlerdirmemiz gerekmektedir. “Hangi eklentilere ihtiyacım var?” sorusu sizi cevaba sürükleyecektir. Kullanılmayan eklentileri silerek site süratini artırabilirsiniz.
Yönlendirmeleri Azaltın
Site ortamında bir sayfa, diğer bir sayfaya yönlendirildiği vakit ziyaretçi HTTP talebinin yanıt vermesini bekleyecektir. Bu bekleme ek süreyi beraberinde getirir. Bu yüzden site ortamında lüzumsuz yönlendirmeler var ise bunları kaldırın.
Güncellemeleri Düzenli Hale Getirin
Kullanılmakta olan nerdeyse her teknoloji kendini ilerletmek amacıyla güncellemeler yapmaktadır.
WordPress, Joomla, Wix gibi hazır CMS’ler belirli vakitlerde güncellemeleri bildirimle haber vermektedir. Bu güncellemeler genelde web sitesindeki hız konusu ile ilgili düzenlemeler amacıyla yapılır. Sitenizi daha daha problemsiz bir şekilde yüklemek amacıyla bütün yazılımların ve eklentilerin en son sürümlerini yükleyin.
Tarayıcı Önbelleklemeyi Aktif Edin
Bir internet sitesinde gezdiğiniz vakit ziyaret ettiğiniz sayfadaki unsurlar sabit sürücünüzde bir önbellekte ya da geçici depolama biriminde saklanır.
Önbelleğe alma prosedürü ile aynı siteyi bir ileri ziyarette tarayıcının diğer bir HTTP talebi göndermeye lüzum kalmadan yüklemesini sağlar. Bu durumda daha iyi bir netice verebilirsiniz.