Arama Motoru Optimizasyonu
Arama motoru optimizasyon (SEO), bir web sitesinin ya da web sayfasının bir arama motoru sonuç sayfasındaki görünürlüğünü iyileştirme işlemidir. SEO bir işletmenin web sitesinin keşfedilebilir hale gelmesini sağlar. Sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda ve ilk sayfalarda çıkmasıyla firmanız daha görünür bile hale gelip bilinirliğinizin ve satışlarınızın artmasına büyük etki sağlayacaktır.
SEO NEDİR?
SEO, organik arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenize gelen trafiğin miktarını ve kalitesini artırma uygulaması olan Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.
SEO AÇILIMI NEDİR?
Tam anlamıyla İngilizce karşılığı “Search Engine Optimization” dır. Bizim dilimizde ise SEO veya arama motoru optimizasyonudur. Günümüzde en çok kullanılan arama motoru “Google” olduğu için SEO ve internet kurallarını da “Google” belirler. SEO çok araştırma ve sabır gerektiren bir çalışmadır ve bu çalışmanın kurallarını da “Google” belirler. Bu bağlamda arama motoru en kaliteli ve popüler olan siteleri öne çıkarır. Burada SEO’yu ikiye ayırabiliriz. Popüler SEO dediğimiz dış SEO, kaliteli SEO dediğimiz kısım ise iç SEO diyebiliriz.
İÇ SEO NEDİR?
İç SEO kısmı bir kalite çalışmasıdır. İçerikler ve eklenen görseller arama motorunun belirlediği kurallar ve ölçüler bağlamında değerlendirilir ve puanlanır. Site içerisinde kullandığımız metinlerin özgün olması ve okuyuculara keyif vermesi gereken en önemli faktörlerden birisidir. Bunun yanında imla hatasının olmadığı, dil bilgisi kurallarına uyan, noktalama işaretlerine özen gösterilerek yazılan yazılar, kalite içeriğinin temelini oluşturuyor. Web sitemizde kullandığımız görsellerin de kaliteli olması hem SEO açısından önemlidir hem de site ziyaretçilerimizin gözünde güzel bir izlenim bırakacaktır.
DIŞ SEO NEDİR?
Dış SEO web sitemizi dışardan etkileyen etkenlerdir. Yani Web Sitemizin kaliteli ve güvenilir kaynaklardan önerilmesidir. Backlink, Google Ads, Sosyal Medya Reklamcılığı gibi gönderimler dış SEO sınıfına girmektedir.
SEO NEDEN GEREKLİDİR?
SEO’nun asıl amacı web sitelerin arama motorlarında üst sıralara çıkarak daha fazla tıklama alıp potansiyel müşteri ağını genişlemektir.
Kullanıcılar arama motorlarına güvenir ve arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almak, arama yapanlara sitenizin güvenilir bir kaynak olduğunu gösterir. Sonuç sayfalarında ne kadar üst sıralarda yer alırsanız, siteniz o kadar fazla tıklama ve trafik oluşturacaktır. SEO ayrıca kullanıcı deneyimini geliştirerek müşterilerin tekrar alıcı olma olasılığını artırır.
SEO ANALİZİ NASIL YAPILIR?
SEO analizi, sitenizdeki arama motoru sonuç sayfalarında sıralama potansiyelinizi iyileştirmek için ele alabileceğiniz tüm fırsatlara ışık tutar. Sitenizi denetlemeyi ve arama motoru botları için nereleri optimize edebileceğinizi belirlemeyi içerir.
SEO analizi ile, SEO stratejinizin hangi yönlerinin işe yaradığını ve site sıralamanızı iyileştirmenizi engelleyen en büyük engellerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bir SEO analizinden edindiğiniz bilgiler, ziyaretçiler için daha iyi bir deneyim sunmak ve arama motorlarına içeriğiniz ile ziyaretçilerin kullandığı arama sorgusu arasındaki bağlamı ve ilişkileri göstermek için sitenizin içeriğini ve teknik yönlerini nerede iyileştirebileceğiniz konusunda size yön verir.
Basitçe söylemek gerekirse, daha üst sıralarda yer almanız, erişiminizi genişletmeniz, trafik çekmeniz ve iş hedeflerinize ulaşmanız için bir SEO analizi şarttır.
Peki Analizi nasıl mı yapıyoruz?
SEO ANALİZİ YAPARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN BAŞLICA KONULAR
1. Google'da Görünürlüğünüzü Kontrol Edin.
SEO analizinize başlarken, kuş bakışı başlamak önemlidir. Web sitenizin kaç sayfasının arama motorunda sıralandığını belirleyin ve Google'daki genel web sitesi görünürlüğünüzü daha iyi anlayın.
2. Başlıkları ve Alt Başlıkları Analiz Edin.
Başlıklar çarpıcı kelimelerden oluşmalıdır kullanıcıya tıklattırmalıdır. SEO uyumlu anahtar kelimeleri kullanmalısınız.
Rekabeti yüksek olan anahtar kelimelerin sıralanmasının zor olabileceğini unutmayın, bu yüzden rekabeti daha düşük olan ve arama sayfasında görünme şansınızı arttıracak uzun kuyruklu anahtar kelimeler seçin.
3. Web Sitenizin İçeriğini Kontrol Edin
Web siteniz de bulunan içeriklerin de SEO bakımından büyük rol aldığından dolayı içeriklerinizi kontrol etmelisiniz. Yüklemiş olduğunuz içeriklerin yüksek kalite de ve hatasız olduğundan emin olmalısınız. Bu sayfalarda ilgili anahtar kelimelerin kullanılıp kullanılmadığı anahtar kelime yoğunluğu, açıklama metinlerinin uzunlukları ve konu ile ilgisinin olmasının yanı sıra bu metinlerin orijinal olup olmadıkları gibi kriterleri de analiz yapmalısınız.
4. Sayfa Hızınızı Kontrol edin
Sitenizin hızı hem SEO’yu hem de kullanıcı deneyimini etkiler. Bu yüzden hız testlerinizi yaparak sorunlu olan alanların düzenlemesini yapın.
İÇERİK OLUŞTURURKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN KONULAR
AMAÇ BELİRLEME
Öncelikle içeriğinizi neden hazırladığınızı ve amacınızı belli etmeniz gerekmektedir. Amacı belli olan bir içerik hazırlamak her zaman işinize gelecektir. Hazırladığınız içerik ziyaretçilerin ilgisini çekmeli ve sorularına cevap vermelidir.
DOĞRU ANAHTAR KELİME ANALİZİ YAPMAK
Sitenizde kullanacağınız anahtar kelimelerin araştırmasını yaparken hedef kitlenizin Google üzerinde sorduğu sorular ve ne aradıklarını bulmanız gerekir bunun için de “Google Keyword Planner” aracını kullanabiliriz bu araca Google Ads araçları üzerinden ücretsiz bir şekilde ulaşabiliriz.
Anahtar kelime kullanımı yaparken çok fazla kelime tekrarından kaçınmamız gerekir kelime tekrarından kaçınmak için kelimelerin eş anlamlılarından faydalanabiliriz.
BAŞLIK EKLEME
Son olarak içerik oluşturma konusunda başlık kullanımı işinizi epeyce kolaylaştıracaktır. Sadece ana başlık değil alt başlık oluşturmak da içeriğinizi daha zengin ve okunaklı kılacaktır. İçeriğinize eklediğiniz metinlerin başlıklarını doğru şekilde belirleyip anahtar kelimeleri kullandığınızda anlatmak istediklerinizi daha net bir şekilde anlatabilirsiniz.