Yazı İçeriği

Günümüzde pek çok kişinin hayatında var olduğunun aşikâr olduğu sosyal ağlar yaşamımızda ki yeri gittikçe büyüyor. Gün içerisinde Sosyal medyaya göz atmadan günü bitiremiyoruz. Resmen günlük rutinimiz haline geldi. Hal böyle olmuşken Markalar içinde yeni bir azar yeri oluşmuş oluyor ve reklam bütçelerinin birçoğunu bu mecraya ayırmaya başladılar.  

Bu yazımızda Sosyal Medya üzerinden verilen reklam tanıtımlarına yer vereceğim.  

Sosyal Medya reklamlarının insan yaşamında ki satın alma psikolojisinde ki rolünün farkında olunduğu bu rekabet alanında hem tüketici hem de satıcı olarak biraz bilgi sahibi olmamız gerek. Bunun için de önce Sosyal Medya Reklamcılığının ne olduğuna bakalım.   

Sosyal Medya Reklamcılığı 

Aradığımız her şeyi bir tıklama ile ulaşabildiğimiz bu dijital çağda özellikle de online alışverişe rekabet hep sıcak oluyor. Bu nokta da gözler herkesin odaklandığı tarafa çevriliyor. Sosyal medya kurum olsun kişi olsun pek çok sektörden insanlar bu uygulamalar üzerinden potansiyel müşterilerine ulaşıyor ve ürünlerini pazarlıyor. Burada da devreye sosyal medya reklamları giriyor.  

Düşünün milyonlarca insan, her yaştan, eğitimden, meslekten, şehirden, pek çok farklı insana ulaşabiliyorsunuz. Sosyal medya da ulaşılan bu kitle sayısının devasa boyutlarda olması da onu iyi bir dijital pazar haline getirmektedir. Tabi her ürün ve markanın hedef kitlesi de farklı ve bu mecralarda hedef kitleyi oluşturabilirsiniz.  

Markalar hem reklama ayırdıkları bütçeyi çok verimli bir şekilde kullanarak hem de bunu ölçebiliyorlar. Ayrıca bu mecralarda verilen reklamlardan ser bir şekilde geri dönüşler alınabiliyor. Şöyle düşünün basılı bir reklam kampanyasının hedef kitleye ulaşıp geri dönüş alması mı daha hızlı olur yoksa sosyal medya da belirlediğiniz hedef kitlenin karşısına çıkarttığınız reklama tıklayıp geri dönüş yapması mı daha hızlı olur. Dijital pazarlama işte bu yüzden hem hızlı hem verimli olmaktadır.  

Sosyal Medya Reklamcılığı Nasıl Yapılır? 

Sosyal medya reklamlarında markaya uygun belirli hedefler belirleyerek zamanla bu hedeflere ulaşmaya çalışılmalıdır. Sosyal medya reklamları birçok farklı dijital mecraları bünyesinde barındırıyor bu mecralar arasında Facebook, İnstagram, Twitter, Linkedln ve Youtube gibi sosyal paylaşım uygulamaları bulunmaktadır. Saymış olduğumuz tüm bu mecralarda bulunmaktansa markamızın hedef kitlesine, Reklam verme amacına, Marka Stratejisine, reklam verilecek lokasyona ve bütçemize en uygun mecrada bulunmamız en doğrusudur.  

Bulunulmak istenen mecrayı belirledikten sonra geriye ilgi çekici video görsellerden oluşan içerikler kullanmalısınız.  

Sosyal Medya Reklam Türleri 

Gün içerisinde sosyal medya da gezinirken önümüze alakalı alakasız birçok reklam çıkıyor. Bazen de karşımıza çıkan reklamlardan "nasılda bildi buna ihtiyacım olduğunu" gibi cümleler de kuruyor olabilirsiniz. Şimdi biraz da hangi mecra da reklam verildiğini hangi özelliklere sahip olduğunu görelim.  

Facebook Reklamları  

Facebook en yüksek kullanıcıya sahip platformdur. Yıllar içerisinde Facebook’un reklam modelleri oldukça gelişti. Facebook belli hedef kitleler tarafından sürekli olarak kullanıldığı için de bu mecrada reklam vermek, geri dönüşümlerinizi arttırmanıza yardımcı olabilir.  

Facebook üzerinde kullanabileceğiniz reklam formatlarını şöyle sıralayabiliriz: 

  • Link tıklama reklamları 
  • Video reklamları 
  • Video içi yayın reklamları 
  • Görsel reklamları 
  • Çoklu görsel reklamları 
  • Slayt gösterim reklamları 

Instagram Reklamları 

Bir diğer reklam mecrası olan İnstagram anlık geri dönüşlerin olabileceği medyanın görsellik alanında bir hayli parlak yeri olan sosyal ağımız reklam tanıtımlarının vazgeçilmez adresi olmaktadır. Özellikle de Facebook’un İnstagramı satın almasının ardından Facebook’ta ki reklam modelleri İnstagram üzerinden de kullanılmaya başlandı. Facebook Reklam Yöneticisinden bu reklam Yönetimini yapabileceğiniz gibi doğrudan İnstagram uygulaması üzerinde de reklam verilebilir. Bu platform da görsel ya da video içeriklerle reklam oluşturabilirsiniz. Burada Marka Bilinirliği oluşturma, Takipçi Kazanma, Kampanya duyuruları ürün tanıtımları gibi stratejiler oluşturarak reklam verebilirsiniz.  

Youtube Reklamları 

Milyarlarca kullanıcının olduğu bu platformda günlük video izleme sayısının saatler bulduğu bu platformda reklam verilecek en gözde mecralar arasında. Özellikle de video izlenme oranlarının artmasıyla beraber YouTube üzerinde ki reklam kampanyaları da arttı.  

YouTube video reklamlarında birden fazla reklam türü bulunmaktadır. Bunlar; kullanıcıların izledikleri videoların başında karşımıza çıkan reklamlar ve yayın içerisinde karşımıza çıkan reklamlardır. 

Sosyal Medya Reklamlarının Avantajları 

Kısa sürede en ideal ve en etkili hedef kitleye ulaşan bu mecralar da markalar artık reklam bütçelerinin büyük bir kısmını burada kullanmaktadır. Bunun sonucunda anlık olarak hedef kitlelerine reklam yapabilmekteler.  

Bu mecraların markalara sağladığı avantajları gözden geçirelim.  

Düşük Maliyet:

Düşük bütçeler ile birçok kişiye ulaşabildiğiniz bu mecralar geleneksel medyaya göre daha uygun ve etkisi daha fazladır.  

Erişim Kolaylığı:

Milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya mecraları geniş kitlelere kolay bir şekilde ulaşabildiği için ürünlerin pazarlanması kolay ve hızlı bir şekilde oluyor.  

Yayılma Hızı:

Geleneksel medyaya göre yayılma hızı çok yüksek olan sosyal medya reklamları geniş kitlelere yayılma hızı oldukça yüksektir.  

Erişim Tespiti:

Sosyal medya reklamlarının en büyük avantajlarından biri de ölçülebilir olmasıdır. Kaç kişiye ulaştığına, tıklanma sayısına erişmek ve bunun analizini yapmak mümkün.  

Kontrol Edilebilir:

Reklamın hedef kitlesini, içeriğini zamanlamasını maliyeti düşük bir biçimde yapabilmek açısından da büyük avantaj sağlamaktadır. Geleneksel reklam tanıtımlarında yapılacak en ufak değişiklik için bile harcanan bütçenin yanında sosyal ağ bir hayli karlı. Ayrıca reklamın ne zaman başlatılıp durdurulması ile ilgili zamanlamayı da ayarlayabilirsiniz.  

Hedef Kitle Belirleme Seçeneği:

Reklamın hitap ettiği kesime ulaşabilmesi açısından yaş, cinsiyet, eğitim durumu, ilgi alanları mesleği gibi seçenekler ile reklamlarınız da hedefe ulaşabilirsiniz.  

Hızlı Satış:

Reklamın verildiği medyaya koyulan bir link ile tek tıkla sayfaya yönlenen müşteri ürüne kolaylıkla ulaşabiliyor ve reklam tanıtım hızlı bir biçimde satışa dönüşüyor.